Barion Pixel

A pénz, a karrier, a mindenkori trendi dolgok beszerzése egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az elmúlt időben.

Lehet farmer nadrágot vásárolni 3000Ft. ért és 300.000Ft.-ért is. Az árkülönbsége, nem a minőségéből, hanem a  belsőnkben megélt különbségekből fakad. Az érték mindig legbelülről születik, a valóságunkból, amit megtestesülni látunk.  Szükségünk van arra, hogy a benne őrzött értékeket valahogy kifejezze. Ebben a lelki folyamatban, bármennyire furcsán is hangzik, a pénz is segít – mert mint egy egyetemes érték, összehasonlíthatóvá teszi számunkra a  világban megnyilvánuló dolgokat. Igaz, hogy  részben hamis módon, de segít eligazodni a mi közös megegyezéseken alapuló világunkban abban, hogy mi számít értékesnek és mi nem.

Milyen szerepet kap a családunk? Hol vannak  a barátaink? Nehezen jut rájuk idő. Általában a háttérbe szorulnak, többnyire minden más sürgősebb, fontosabb.

Mi az igazi érték?

Számtalan idős embert kérdeztek meg, mit tartanak életükből a legfontosabbnak? Soha nem azt válaszolták, hogy a garázsban álló szuper autót, a bankszámlájukon a megtakarításukat vagy kacsalábon forgó palotájukat, a munkájukban elért sikereket.

Mindannyian ugyan azon a véleményen voltak, az ember valódi kincse az emberi kapcsolatok minőségében van : a szerelemben, a barátságokban, a szeretetben, a boldogságban – amiket átélt. Ez az egyetlen fontos érték. Sem a tudás, sem a bölcsesség nem mérhető a kapcsolatainkhoz, hiszen ha nincs kivel megosztani harmóniában azt amire az ember jutott, mit sem ér az egész.
Állj meg egy pillanatra és nézz körbe világodban, mérd fel – hol is vagy most és merre is tartasz, melyek az igazi értékek az életedben. Vedd kezedbe a képzeletbeli igaz mondó tükrödet:

Tükröm -tükröm, mond meg nékem hogyan is telnek és milyenek a napjaim?

 

  • Vannak e barátaim – barátnőim vagy azok inkább csak ismerősök vagy  haverok?

 

  • Mekkora szerepet játszanak a trendek életemben? Menyire  engedem meg  magamnak, hogy a saját stílusom legyen, hogy a saját ízlésem megmutatkozhasson?

 

  • A saját belső vágyaimnak és értékeimnek megfelelően élem az éltem vagy valaki másnak akarok megfelelni, esetleg más mondja meg mit és hogyan csináljak pedig már felnőtt vagyok?

 

  • Milyen a kapcsolatom a családommal, a munkatársaimmal a szomszédjaimmal…?

 

  • Nap mint nap teszek valamit az egészségemért vagy ellenkezőleg? Pld. az étkezésem rendszeres és egészséges és valamilyen mozgást – sportolok valamit amiben jól érzem magad, ami segít levetkőzni a mindennapi stresszt és … feltölt?

 

  • Van e kitűzött célom – teszek e érte bármit is, hogy megvalósuljon?

 

  • Szánok e naponta egy kis időt magamra?

 

  • Van e alkalmam rendszeresen csak úgy együtt lenni, beszélgetni azokkal akik fontosak nekem?

 

  • Mikor mondtam el legutóbb azoknak akik fontosak nekem, hogy szeretem  Őket?

 

    Mikor volt utoljára az a pillanat, amikor Igazán jól éreztem magam?

Ha találtál bármi olyat, ami nem igazán tetszett, változtass!  A döntés mindig a te kezedben van. Tisztában vagyok vele, hogy ez többnyire nem egyszerű dolog- pont emiatt született ez a blog :). Természetesen számomra sem mutat a tükör mindig és mindenben csupa szépet. Viszont az, hogy szembe merünk nézni a valósággal, már az első lépés…, a Jó felé!

Írd meg,  milyen volt válaszolni a kérdésekre? Mire jutottál? Született e valamilyen felismerés benned, hogy esetleg valamin változtatni fogsz, valamit másképpen fogsz csinálni!

Légy vidám, örömteli és boldog!

Ménesi Éva